Platvoeten bij kinderen

Wat is een platvoet?

Het woord zegt het al; een platvoet is een 'platte' voet. Het holletje dat normaal zichtbaar is onder de voet, is niet meer zichtbaar. De voet is ingezakt, de enkel staat wat naar binnen en de hiel wijst naar buiten.


Is een platvoet slecht?

Een platvoet hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. De meeste kinderen hebben platvoeten tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Tussen de 2-5 jaar heeft nog 30 tot 40% van de kinderen een platvoet, en bij kinderen tussen 5 en 12 jaar zien we het nog bij 10%.

Een platvoet bij kleine kinderen kan dus meestal helemaal geen kwaad. Het kind heeft er geen last van en met de jaren verdwijnt het vanzelf. In sommige gevallen heeft een kind wel last van de platvoet. Een bezoekje aan de podoloog  is dan nuttig.

Stugge en soepele platvoeten

Er zijn twee soorten platvoeten: soepele en stugge. De soepele is normaal bij kinderen. Bij een soepele platvoet wordt het holletje in de voet weer zichtbaar wanneer het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet blijft de voet plat, ook wanneer het kind op de tenen staat.


Alleen wanneer uw kind klachten heeft door de stugge of soepele platvoet is het verstandig hier wat aan te laten doen. Soepele en stugge platvoeten worden verschillend behandeld.


Fasen in de groei van een kind

De kindervoet maakt diverse fasen in de ontwikkeling door, waarbij een bepaalde stand 'hoort'.

0-2 jaar: in deze fase 'oefenen' baby's de voet- en beenspieren door te trappelen. Als ze gaan staan, zie je een 'O-stand' van de benen omdat het lijfje nog niet erg stabiel is. De O-stand geeft meer stabiliteit. Ook hebben kinderen in deze leeftijd nog een dik vetkussen onder de voeten, waardoor de voetjes er als platvoetjes uit zien. Dit is volkomen normaal. 

2-6 jaar: in deze fase ontstaat er vaak een X-stand van de benen. Dit is normaal en verdwijnt na deze fase. Vaak hebben kinderen in deze fase nog steeds wat plattere voeten.

6-8 jaar: de X-stand van de benen verdwijnt er ook wordt de voet minder plat en zie je een 'voetboog' aan de binnenkant van de voet verschijnen.

 

Preventief screenen

In de fase van 6 tot 8 jaar zou het ideaal zijn om kinderen preventief te laten screenen. De voeten zijn dan nog niet uitgegroeid en de groeischijven zijn nog niet gesloten. Dus mocht er zich een voetstand ontwikkelen die later problemen kan opleveren, dan kunnen we door het maken van therapeutische zolen de voet begeleiden naar een zo ideaal mogelijke stand. Daarnaast krijg je natuurlijk een (sport)schoenadvies dat is toegespitst op de voeten van jouw kind.


Welke signalen kunnen duiden op problemen bij het bewegen?

Een kind geeft het zelf niet altijd duidelijk aan dat hij/zij ergens last van heeft. Daarom hieronder enkele punten waarop je kunt letten.

- het kind lijkt een hekel aan lopen te hebben. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten tijdens een dagje weg; kinderen vragen om gedragen te worden of willen soms in de buggy zitten van een jonger broertje of zusje.

- de schoenen slijten zeer snel of gaan heel snel kapot. Dit hoeft niet alleen aan de onderkant van de schoen te zijn, maar kan ook het binnenwerk betreffen. 

- 'naast' de slippers lopen.

- pijn aan de voeten, enkels, benen, knieën, heupen of rug.

- het kind lijkt 'onhandig' en of struikelt over zijn/haar eigen voeten.

- het kind lijkt niet goed mee te komen met sport en spel ten opzichte van andere kinderen.

Platvoeten bij kinderen.
Share by: